Gå till innehåll

Vad händer nästa vecka

Grävningen nu helt klar.

BRS Networks fortsätter under veckan att blåsa ut fibern i slangarna. Blåsningen och hopsvetsning av ”utefibern” med din ”innefiber” kommer nu att pågå till allt är klart.  Du som har satt din kopplingsbox på högre höjd än 125 cm över mark eller har boxen på insidan måste meddela detta till oss. Skicka mail med namn och fastighetbeteckning till kontakt@bredbandbro.se.

Driftstart

Driftstarten av Bredbandet är planerad till den 25 januari 2013. Vi återkommer om detta.

Betalning m m

Fyll i autogiroblanketten och lämna/skicka ett ex till Tommy Johansson, adressen hittar du på blanketten. Avgiften, fastställs av styrelsen 3/12, dras sedan månatligen från ditt konto med start 28/1 2013. Betalning månadsvis i förskott. Blankett kommer med posten, till dig som ej var med på möte.

Du kan också välja att betala årsvis i förskott, du får då en liten rabatt och faktura med momsredovisning. Vill du betala på det viset så skriv faktura på blanketten. Du fyller då ej i kontonummer. Har du problem vid ifyllningen av blanketterna så ring någon i styrelsen.

Blanketterna ska vara oss tillhanda senast den 13 december(Lucia).

Trådlös TV

Vill du köpa utrustning; Ruckus, för trådlös TV överföring kan du göra detta direkt av föreningen för 1150 kr. Ordinarie pris är 1395kr. Ring eller maila till Tommy Johansson. Vi har ett antal på lager. Först till kvarn gäller.

UPS

Vill eller behöver du ha batteribackup till ditt bredband/telefon så kan du få köpa sådan för 1300 kr av föreningen. Ordinarie pris 1800 kr. Anmälan som ovan.

Info från TELIA möten 20 och 22 nov

Gamla adressen

Gamla TELIA abonnemanget ligger parallellt i ca 10 dagar. Döp om gamla mailadressen temporärt för frigöra den till nya bredbandsabonnemanget. Men gör det inte för tidigt! Finns risk att någon annan tar adressen om inte den läggs upp direkt i bredbands abonnemanget. Mer anvisningar kommer när det blir dags att göra detta, fram i januari.

Överföringskapacitet

Om du sedan vill mäta överföringshastighet så gör det med kabel när bredbandet är i gång.  Test på överföringskapacitet kan du göra på bredbandskollen. Trådlöst nätverk kan ge begränsningar och inte klara mer än ca 35 mb.

 

IP telefoni

Välj vilket prisavtal ni vill ha! Annars blir kostnaden för samtal högre. Mer info se det brev du fick från Telia för ca 2 v sedan.

Nummerpresentation

Kostnad för nummerpresentation tillkommer!!?? Diskussion pågår inom Telia om att hålla tidigare utsagor.

Teliafaktura

Faktureringskostnad 19 kr/ggr. Kan undvikas genom att beställa e-faktura.

Annan operatör

Har ni annan operatör. Säg inte upp abonnemang för tidigt. Kontakta leverantören för flytt och få besked om vad ni ska göra.

Ändra i begärt utbud från Telia

Det är en månads bindningstid. Ni kan alltså ändra och komplettera senare. Erbjudanden kan dock variera.

Vad ingår och erbjudanden

Se länk http://gothemfiber.se/web_documents/slutkundspresentation_gotland_telia.pdf

Kort sammanfattning:

 

Mobilt bredband

Mobilt bredband ingår. 50 kr inträde, 0 kr/mån, 29 kr/dygn vid användande eller välj abonnemang 100 kr/mån max 30GB.

Homerun / surfzoner

Fri surf i många offentliga miljöer.

Videobutik

Ska aktiveras efter start av bredband och ny pinkod skickas ut. Fungerar därför inte direkt vid uppstart. Filmerna kostar 9-59 kr st.

 

Uppgradera till Paket Stor

46 kanaler, +188 kr/mån inkl. krypteringsavg. 49 kr. Ger bara paketet i en TV mottagare. Tvillingkort för halva priset.

Inspelningsbar TV box

Går att använda gammal TELIA box som man har sedan tidigare. Krävs anmälan till kundtjänst för att erhålla nya koder. Klarar 140 timmar inspelning. Ordinarie pris 2995:- nu 1295:- eller 100 kr/mån 18 mån.

Play kanaler/programbiblioteket

I Paket Lagom ingår SVT och Access. I Paket Stor finns för tillfället 29 kanaler.

Extra TV box

Kostar 1695:-, dock 495 :- för första extra boxen. Har du befintliga Telia boxar kan du använda dessa som extra boxar.

Spotify premium

Kan spelas via tv-boxen.

Surfplatta

Möjlighet att köpa en surfplatta, ACER. 100 kr/mån i 18 mån, Ord 2995:-.

SONOS 3 inl bridge

Streama musik trådlöst. 100 kr/mån i 24 månader, ordinarie pris 3090 kr:-.

 

 

Vad händer nästa vecka

BRS Networks fortsätter under veckan att blåsa ut fibern i slangarna. Blåsningen och hopsvetsning av ”utefibern” med din ”innefiber” kommer nu att pågå till allt är klart.  Du som har satt din kopplingsbox på högre höjd än 125 cm över mark eller har boxen på insidan måste meddela detta till oss. Skicka mail med namn och fastighetbeteckning till kontakt@bredbandbro.se

All 24,48,96 och 144 par fiber är utblåst (ej Skogsholm-Visby) så nu är det ut till husen som gäller.

 

Finns boxen/innefibern ej på plats eller slangen fastsatt i boxen när BRS kommer så kostar det extra för föreningen och vi kommer att ta ut en avgift av dig på 400 kr plus moms.

Du som har fler än en anslutning måste märka dina anslutningar med hus 1, hus 2 o s v. Detta måste göras snarast om det inte är gjort.

Grävningen är nu avslutad. Totalt blev grävningen dyrare än beräknat. Vi försöker hämta igen en del på fiberblåsningen.

Märkning av slangar

De slangarna som går från kopplingsskåpen och ut till husen måste märkas senast denna helg.  Allt är uppenbarligen inte gjort. Snacka med grannarna och kolla i ert skåp om det är gjort. Om inte kontakta:

Tomas Lindström 073-697 76 38.

Så får ni låna utrustning för att göra detta.

Detta är en dagsverksaktivitet.

Det kostar oss(DIG) extra pengar om detta ej och minskar möjligheten att komma igång innan jul.

 

 

 

 

 

 

 

Start bredband/uppsägningar

Vi hoppas fortfarande att vi kan gå igång före jul men vi kan inte garantera detta.

Du som har annan operatör än Telia bör därför inte säga upp dina abonnemang förrän till 2013-01-31.

Infomöten

Den 20 och 22 november i Föreningsgården kl:19,00.

20 nov område syd.

22 nov område norr.

Telia medverkar på dessa möten genomgång av vad du får, extra beställningar m m.

Grävfirman och Sopheia finns också på plats.

Kan du ej på ditt områdesdatum så kan du naturligtvis gå vid det andra tillfället.

Viktigt att alla försöker komma på dessa möten, då vi bl a avhandlar telefoni och du kommer att få ut beställningsblankett för detta. Du kommer också att få blankett för autogirobetalning av avgiften för bredbandet.

Efter första dagens fiberblåsning har vi stött på fastighetsägare som intem onterat sin anslutningsbox där BRS svetsar inne-utefibern. Kostnader som uppkommer i samband med detta står ej föreningen för! Har du inte fått upp din box be då om hjälp för att undvika onödig kostnad. BRS gör allt de kan för att hjälpa oss få lyse i fibern och då ska inte vi stjälpa projektet genom att inte gjort vår del! Nu sker mycket på en gång för att komma i mål med grävningen. Det kan dyka upp arbeten som behöver lösas till nästa dag. Har någon uppmärksammat någon brist i nätet någonstans, vänligen hör av er snarast då vi nästa vecka inte längre har Broströms resurser att tillgå. 
 
/Thomas Lindström

Vad händer

I dag har BRS Networks startat att blåsa ut fibern i slangarna. Blåsningen och hopsvetsning av ”utefibern” med din ”innefiber” kommer nu att pågå till allt är klart. Vi återkommer om produktionsstart av nätet. BRS kommer att göra allt de kan för att bli klara till jul, men vi kan idag inte garantera detta då väder och vind (framför allt kyla) påverkar hur pass fort de kan jobba.

Grävningen går in i slutskedet. Idag startar arbetet med de 9 vägundergångarna samtidigt som grävningen/fräsningen in till de ca 25 hus som ännu ej gjorts kommer att pågå samtidigt. Om allt går bra borde grävningen vara slutförd i nästa vecka.

Markavtal

Vi saknar fortfarande markavtal (anslutning) från ca 30 medlemmar samt ett antal avtal för genomgång. Så Du som ej lämnat ditt markavtal v g och gör det snarast. Karta som ska bifogas avtalet kommer du att få ut, så snart vi fått alla kartor uppdaterade, dock senast i december. Kartorna för genomgångsavtalen kommer vidare att kompletteras med GPS punkter.

Medlemsinsats

Sista delen av medlemsinsatsen ska vara betald senast 15 november till föreningens bankgiro 791-5630. Tacknämligt om de kommer in tidigare då vi just nu ”lever” på lånade pengar, viket kostar ränta, i väntan på bidragen från staten/regionen samt (åter) betalningen från Telia.

Start bredband/uppsägningar

Vi hoppas fortfarande att vi kan gå igång före jul men vi kan inte garantera detta.

Du som har annan operatör än Telia bör därför inte säga upp dina abonnemang förrän till 2013-01-31.

Infomöten

Den 20 och 22 november i Föreningsgården kl:19,00.

20 nov område syd.

22 nov område norr.

Telia medverkar på dessa möten genomgång av vad du får, extra beställningar m m.

Kan du ej på ditt områdesdatum så kan du naturligtvis gå vid det andra tillfället.

Viktigt att alla försöker komma på dessa möten, då vi bl a avhandlar telefoni och du kommer att få ut beställningsblankett för detta.

Prylar

Så snart vi fått besked om när vi får sista leveransen av utrustning kommer vi ut med info om hur och när utrustningen kan avhämtas.  Är alla avgifter/insatser betalda och avtalen underskrivna så kan du ut din fastighets utrustning.