Gå till innehåll

Rapport från områdesansvariga 28/8

Hej

Här kommer lite info om vad som händer runt om i Fiberbygden

Rapport från områdesansvariga

Fiberprojektet är i full gång. Vi gräver, plöjer och röjer. Denna vecka ska vi börja gräva med kedjegrävare i trädgårdar samt fräsa i berg. Mycket olika utrustning och moment för att klara vårt projekt. Vi väntar ännu på att Trafikverket ska godkänna den plan som man behöver för att få hålla till längs vägarna.

Önskvärt ur ett teoretiskt perspektiv skulle kanske vara att man började i en ände och körde till den andra. I praktiken är detta omöjligt och det skapar naturligtvis en del förvirring men de det berör kontaktas alltid av Sopheia ”Fia” eller Lars Wolmhed några dagar före. Förutsättningarna kan ändras på vägen om vi stöter på något hinder eller om någon ny möjlighet dyker upp. Sådana saker kan göra att sträckningen tar en lite annorlunda väg än vad som tidigare sagts men om du berörs kontaktas du.

Broströms rapporterade på mötet i fredags att man hittat en gammal icke längre använd el-kabel, vilket naturligtvis skapade en del förvirring en stund. De har även hittat en brunn och nedgrävt skräp som man ett slag trodde var bevattningsrör men som visade vara ett gammalt stuprör från ett hus, annars mest jord, jord och jord. Inga svårlösta problem hittills.

Denna vecka planerar vi:

  • att gräva vid Knivsmesdsänget, Ekes, Tuer och Stenstugu,
  • att fräsa berg vid Suderbys,
  • att fortsätta med grävningen vid Tors
  • samt att kedjegräva i trädgårdar.

Vi har inte haft några problem med markägare att upplåta mark åt fiberprojektet vilket naturligtvis underlättat en hel del och tyder på att man förstår nyttan och vikten av vårt fibernät. Detta är viktigt att lyfta då markägarna faktiskt gör nätet möjligt att bygga till en mycket lägre kostnad än om nätet skulle byggas av en kommersiell aktör såsom Telia eller GEAB. Givetvis är dagsverkena lika viktiga för att komma ner i kostnad för byggnationen så det är viktigt att det fungerar.

Vi väntar även på leveransen av den kopplingsbox som alla ska få, där fiberslangen ska övergå till inomhusfibern. När vi får leveransen är det en del som kommer att behöva hjälp att få till det. För den händige är det inget stort eller svårt jobb. Vi räknar med att det finns en vilja att hjälpa varandra med detta. Det finns en generell instruktion för hur man sätter upp boxen men det går att göra 1000 varianter.

Exempel på jobb som kommer att behövas utföras genom dagsverken närmast framöver:

Lägga ner slang efter kedjegrävaren.

Såga ner träd.

Gå med röjsåg

Gräva fram vägundergångar

Thomas Lindström/Nils-Börje Hallberg

Kommentera